A DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) október 31-ig csak figyelmezteti azokat a gépkocsivezetőket, akik a rendes heti pihenőidőt a gépjármű fülkéjében, a közúton vagy amellett töltik, ide értve az olyan helyszíneket, mint például az út menti leálló-helyek, illetve az olyan parkolóhelyek, ahol nincs mellékhelyiség, valamint tisztálkodási és étkezési lehetőség.

 A szankciórendszer a megismerhető információk szerint tehát nem a fülkében tartózkodásra, hanem a rendes heti pihenőidő nem arra kijelölt, megfelelő higiéniai körülményeket és ellátást biztosító helyszíneken való eltöltésére vonatkozik. A következő szankciókra kell számítani:

  • a járművezetés átmeneti tiltása, amíg a gépkocsivezető a rendes pihenőidejét erre alkalmas helyen (például a kabinon kívül, vagy egy erre kijelölt helyen) el nem tölti;
  • 300 font bírság megfizetése helyszínen, vagy kiértesítéssel (a jármű a bírság megfizetéséig visszatartható);
  • az üzemben tartó bejelentése az engedélyeit kibocsájtó hatóságnak, beleértve a külföldi üzembentartókat és saját engedélyező hatóságukat is.

A DVSA más hatóságokkal együtt célzott végrehajtást tervez olyan problémás helyszíneken, ahol a szabálysértések a leggyakoribbak (pl. Kent és bizonyos kikötők megközelítési útvonalai máshol).