V4 Logisztikai Fórumot tartottak 2018. június 15-én a Hungaroringen, amelyen a NiT Hungary szakmai támogatóként vett részt. Az érdekképviseletet a konferencia alternatív szabadidős tevékenységéről kérdeztük.

Brainstorming a fejlődés jegyében

Az esemény a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) logisztikai iparágának, a nehézgépjármű és alkatrész gyártóknak, a pénzügyi szolgáltatóknak, valamint olajtársaságoknak fórumaként szolgált. A szimpózium három téma köré épült, amelyek az európai fuvarozás szempontjából jelentős észak-déli közlekedési folyosó, a fuvarozást érintő alternatív meghajtások lehetőségeinek, továbbá innovatív megoldások (autonóm technologiák, intelligens szállítmányozási) megvitatásával foglalkoztak.

Kamionvezetés kezdőknek

A Fórum záró akkordjaként interaktív programok szolgáltak, amelyeknek keretében a résztvevők egyrésze négyféle, a legkorszerűbb Mercedes személygépkocsikat próbálhatta ki. A vállalkozószelleműek viszont két igazi óriás, Mercedes Actros kamionok vezetésével próbálkozhattak meg a Groupama Tanpályán. Az élményvezetések összesen három modulon zajlottak: a kamionok egymás mellett, szimultán haladtak az említett tanpályán, míg a személygépkocsi mini tréning mellette folyt.

Az élményvezetések technikai lebonyolításában az „5 tengelyen – biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági verseny instruktori csapata (Albert Péter, Horváth István és Szabados Dávid) segédkezett, valamint a kamionok pályájának kiépítéséért volt felelős. A kamionok vezetése a fentebb említett verseny két félpótkocsijával történt a Schmitz Cargobull jóvoltából, ami a verseny egyik főtámogatója. Az idei verseny támogatói között szerepel továbbá a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram, a drivingcamp Hungary, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és a Pappas Auto.
A élményvezetés alkalmával a kamionvezetésben járatlan vezetők szempontjából került bemutatásra a szakma. A pár perces vezetés során a laikusok megtapasztalhatták többek között egy kamion féktávolságát és manőverezését csúszós felületen, kipróbálhattak két ügyességi feladatot, amikkel a kamionsofőrök is találkozhatnak hasonló formában a versenyen is. A sofőrök a pályán végighaladva belekóstolhattak, ha csak rövid időre is, a szakmát érintő közlekedési veszélyekbe és ezeknek megoldásába vezetéstechnikai szempontból.

A NiT Hungary részvétele a kamionos élményvezetésen az idén is megrendezésre kerülő „5 tengelyen – biztos kézzel!” verseny által képviselt célokkal egyeztethető össze. A vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági kamionos versenyt idén hatodik alkalommal hirdeti meg a NiT Hungary az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságával együtt, amelynek céljai között szerepel a tehergépkocsivezetők figyelmének felhívása a biztonságos közlekedésre, a vezetéstechnikai megoldásokra és a szakma presztízsének emelése. Érdekképviseletünk a verseny évről-évre való megrendezésével a szakma figyelmét is fel kívánja hívni a gépkocsivezetőhiányra, a megfelelő utánpótlásra, továbbképzésre, amiknek köszönhetően ebben a szakmában rejlő életpálya modellt mutatja be.

Az élményvezetésen közel 50 fő vett részt, akiknek többsége fuvarozó vállalkozóként vagy logisztikusként életében először ült be kamionkormány mögé. Ennek a tapasztalatnak köszönhetően közelebb kerültek a munkavállalóikat érintő kihívásokhoz, amikkel nap mint nap találkozhatnak. A felismerés azt a következő lépést segítheti, amivel a jelenlegi gépkocsivezetők szakmai felkészültségét fejleszthetik és a fiatal vezetők számára egy elismert és megbecsült szakmaként tüntethetik fel a tehergépkocsivezetést.

Önnek mi a véleménye? Mondja el!

Ossza meg mindenkivel a hírt!