Csaknem kilencszáz jogsértést állapítottak meg a rendőrök a buszok és teherautók egy héten át tartó ellenőrzése során számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a honlapján.

A „Tispol Truck & Bus” elnevezésű, európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását vizsgálták. Február 18. és 24. között 3230 nehéz tehergépkocsit és 481 autóbuszt ellenőriztek, és 896 jogsértést állapítottak meg.

Azonnali közlekedési korlátozást hét nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ebben a járműkategóriában vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 109, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 136, okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt pedig 73 alkalommal kellett intézkedni. Öt tehergépkocsi-vezetőnél merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 80-szor a sofőr vagy utasa nem használta a biztonsági övet. A megengedett legnagyobb sebességet 215 járművezető lépte túl.

Az autóbusz-vezetők közül 17 nem tartotta be a sebességhatárt. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt
kilencszer, jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban nyolcszor, okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt kilencszer kellett intézkedniük a rendőröknek – olvasható az ORFK közleményében.

Forrás: MTI