A koronavírus terjedésének megállítását célzó nemzetközi intézkedések, legfőképpen az olaszországi hírek bizonytalanná teszik a magyar fuvarozó vállalkozásokat a kialakult helyzetben követendő protokollról. A NiT Hungary és a fuvarozó vállalkozások is fontosnak tartják, hogy a jelenlegi helyzetben is biztosítva legyen az ellátási lánc fenntartása, azonban szeretnék a gépjárművezetők egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeihez való jogát is biztosítani.

  • Hiteles és folyamatos tájékoztatásra van szüksége a fuvarozó vállalkozásoknak
  • Mi az egyértelmű protokoll: aki elindult, úton van vagy fuvart vállal számára?
  • Érinti-e a karantén a fuvarozókat, a gépkocsivezetőket?
  • Többezer munkáltató várja az információkat
  • Többezer gépkocsivezető fontolgatja a munka megtagadását

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint Olaszországot – az olasz miniszterelnök március 9-i, az ország teljes területére kiterjedő korlátozás bejelentése után – a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájába sorolja, és felhívta a magyar állampolgárok figyelmét, hogy lehetőség szerint minél hamarabb gondoskodjanak a Magyarországra történő hazajutásról. A hivatalos szervek tájékoztatása azonban csupán a római magyar nagykövetség oldalán, egy mondattal terjed ki a fuvarozás kérdésére, miszerint ellenőrzés esetén az árufuvarozóknak szintén igazolniuk kell úticéljukat.

Dittel Gábor, a 4000 fuvarozó vállalkozást tömörítő NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) ügyvezető főtitkára ezért levélben fordult az Operatív Törzshöz:

„Tagvállalatainktól folyamatosan érkeznek hozzánk a kérdések a kialakult helyzettel kapcsolatban, és a vírus további terjedése esetén ezek már nem csak Olaszországgal kapcsolatban vetődnek fel. Jelen pillanatban arra a kérdésre sem tudunk biztos választ adni, hogy a vállalkozásaink végezhetnek-e fuvarozási tevékenységet Olaszország területén, mind a kétoldalú, mind a tranzit fuvarfeladatok esetében is bizonytalanság van. Amennyiben az árufuvarozás nem tiltott a karantén alatt álló Olaszországban, úgy van-e arra bármilyen, az olasz kormány részéről is közzétett protokoll, hogy az áruval Olaszország területére belépett fuvareszköz és a gépjárművezető, az ország területéről ki is léphet az áru lerakodását, vagy egyéb felrakodást követően, vagy vannak-e külön biztonsági intézkedések, amiket be kell tartani”

Mivel egyre több gépjárművezető, sokszor a családja kérésére, megpróbálja elkerülni a koronavírussal fertőzött területeket érintő munkavégzést, felmerül az a kérdés is, hogy milyen külön biztonsági- és megelőző intézkedéseket tegyenek a magyar munkáltató fuvarozó vállalkozások a munkavállalóik megvédése érdekében, valamint hogyan biztosítható a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeihez való joga egy esetleges olaszországi fuvarviszonylat esetén?

Emellett a NiT Hungary, legnagyobb szakmai szervezetként, 4000 tagvállalatától már elkezdte begyűjeni a szakmacsoport veszteségeinek csökkentésére irányuló intézkedésekhez használható információkat.

Önnek mi a véleménye? Mondja el!

Ossza meg mindenkivel a hírt!