A szabályozás bevezetése óta számtalan kérdés érkezett a NiT Hungary-hoz arra vonatkozóan, hogy a Németországban nemzetközi kereskedelmi árufuvarozásban részt vevő, 2,8 – 3,5 tonna össztömeg közötti járművek vezetőire vonatkozik-e a rendszeres heti pihenőidő járműben történő eltöltésének tilalma, és amennyiben igen, úgy azt milyen módon ellenőrzi a hatóság.

Szervezetünk a Bundesverband der Transportunternehmen(BVT) szervezethez, az UETR német tagszervezetéhez fordult válaszért, amely a napokban érkezett meg. Dagmar Wäscher, a BVT elnöke válaszának tartalma szerint Németországban a 2,8 és 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek vezetőire is érvényesek az 561/2006/EK rendelet előírásai, ezért esetükben is érvényes a rendszeres heti pihenőidő járműben töltésének tilalma, ők is az új szabályozás hatálya alá esnek.

A rendszeres heti pihenőidő eltöltésének utólagos igazolására vonatkozó dokumentációról nem kaptunk egyértelmű választ, a BVT a menetíró készülékek, vagy a kontrollblatt adatait nevezte meg az ellenőrzések alapjaként.

A rendelkezés megsértése esetén a pénzbírság gépkocsivezető esetében minimum 30 euró, a vállalkozás esetében 60 euró, de a bírság teljes összege annak a függvénye, hogy mekkora az az időszak, amellyel a jogsértés következtében csökken a pihenőidő mértéke.