A Műcsarnok melletti autóbusz-parkoló váratlan lezárása miatti kaotikus közlekedési helyzet kezd kialakulni a fővárosban. Naponta 200-250 turistabusz kénytelen ugyanis a Hősök tere és a Kerepesi út között keringeni, ami sokszorosára növeli a dugókat, a károsanyag-kibocsátást és a szálló port a levegőben. A helyzet megoldása érdekében egyeztetések kezdődtek a Városliget Zrt.-vel.

Naponta közel 18.000 buszos turista fordul meg a Hősök tere és a Városliget környékén. A Műcsarnok mellett évtizedek óta jól működő buszparkolót azonban a Liget projekt építési munkálatai miatt lezárták. Azóta közlekedési káosz alakult ki a környéken, a buszosok pedig trükközve próbálják minél gyorsabban és biztonságosabban leszállítani az utasokat.

„Egyszerűen nem lehet hol megállni a buszokkal … szinte el van lehetetlenítve a munkánk.”

–  Tolvaj József, buszsofőr

Az ellenőrzések és a rendőrségi jelenlét folyamatos, és nem csak a turista, hanem a kisbuszokat is figyelik, így egyre több sofőrnek kell felkészülnie a büntetésre. Megoldásként a turistabuszokat a két kilométerre lévő népstadionnál lévő parkolóba száműzték. A Dózsi György úti 33 férőhelyes párhuzamos parkoló azonban a távolság miatt és a forgalmi tapasztalatokat tekintve sem megoldás, és nem oldja meg a buszosok parkolási gondjait.

„Vagy el tudunk menni, vagy megbüntetnek. Nem tudunk mást csinálni.”

– Burján Zsolt, buszsofőr

A helyzet a turistáknak, a buszosoknak, az autósoknak, a környéken élőknek és a fővárosiaknak is rengeteg nehézséget okoz, ezért az autóbuszos személyszállítók képviseletében a NiT Hungary, továbbá a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIe) egyeztetéseket kezdett a Városliget Zrt. vezérigazgatójával, Dr. Gyorgyevics Benedekkel és munkatársaival, melynek eredményeként új parkolóhelyek kijelölése várható.

A Városliget Zrt. átlátja a lezárások miatti közlekedési és parkolási problémákat, és érdekelt abban is, hogy a turistabuszok számára a tér közvetlen közelében elegendő számban álljon rendelkezésre az utasok biztonságos leszállítását, felvételét, és a rövid távú várakozást biztosító parkolóhely. Megoldásként az OlofPalme sétányon rendelkezésre álló férőhelyszámok növelése, valamint egyéb javaslatok figyelembevétele is felmerült. A NiT Hungary már előkészített egy tervezetet, amely a javasolt további, rövid távú megállást biztosító autóbusz-parkolóhelyek kialakításának helyére, illetve más fontos beavatkozási pontokra vonatkozik. A szakmai szervezetek rövid időn belül egy komplex javaslat kidolgozását is vállalták. A Budapest Közút Forgalomtechnikai Igazgatósága levélben támogatásáról biztosította az OlofPalme sétányon kijelölt le- és felszállóhely hosszának megnövelését, és a Városliget Zrt. egyetértésével intézkedik annak kijelöléséről. Az Igazgatóság megkérte a szükséges hozzájárulásokat ahhoz is, hogy a Műcsarnok előtti járdaszakasz mellett további három leszállító helyet jelöljenek ki, egyben a buszok hosszabb távú várakozásával kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a Szabolcs utcában ma is lehetőség van az autóbusszal történő parkolásra.