Elkerülhetőek a tragikus biciklis balesetek oktatással. Magyarországon a legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklisbalesetek száma az EU-ban.* Az uniós baleseti statisztikák azt mutatják, hogy az utak egyik legveszélyeztettebbje továbbra is a kerékpáros közlekedő, és Magyarország – mint ahol az EU-átlagnál többen kerékpároznak – sajnos élen jár ezekben a mutatókban.

*statisztika forrása

A legveszélyeztetettebbek az iskolai időszakban a gyerekek, akik nagy számban indulnak el az otthonukból bringával az iskolába. Nekik buszok, reggeli rohanó autósok között kell kerekezniük úgy, hogy alapvető KRESZ ismereteket nem szereznek sem az iskolákban sem máshol.

Nem tudják, hogy egy-egy forgalmi helyzetben kinek van elsőbbsége, hogy haladhatnak-e tovább vagy meg kell állniuk, hogy a kanyarodásnál milyen menőverre számítanak az őt körülvevő autósok. Nem tudják, hogy a járművek holttere mekkora, és hogy valóban nem látszanak egyes helyzetekben.

Egy-egy kamion vagy busz pedig komolyan veszélyezteti őket, ha nem tudják, hogy hogyan közlekedjenek szabályosan és rutinosan.

Családi nap a kamionos versenyen – gyermekeink biztonságáért

A problémára nemcsak a figyelmet akarja felhívni a NiT Hungary, hanem az ORFK-OBB-vel együttműködésben tenni is szeretne a gyermekeink megvédéséért. 2018-ban 6. alkalommal kerül megrendezésre az „5 tengelyen – biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági verseny, amelyen Magyarország kamionsofőrjei mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat.

Ezen rendezvény keretein belül szervezik meg azt a családi napot, ahová várják az általános iskola 5. osztályától felfelé a diákokat. A KRESZ oktató pályán felkészült szakemberek mutatják meg a leggyakoribb baleseti helyzeteket, és azok elkerülését a gyerekeknek. A nap során gyakorlati- és elméleti vizsgát tehetnek, amelynek sikeres elvégzése után megkapják a „Felkészült Közúti Bringás” igazolványt.

Iskolai csoportokat is várnak

A csoportosan érkező iskolák kísérő tanárai és az osztályok különdíjat kapnak a helyszínen, függően attól, hogy hány diákjuk végzi el sikeresen a közúti bringás képzést. Ezzel szeretnék a szervezők minél nagyobb számban buzdítani a részvételre az oktatási intézményeket is.

Ingyenes belépés, különjárati busz

A családi napra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://csaladi-nap.5tengelyen.hu/

Különjárati busz indul a Déli Pályaudvar mellől. Iskolai csoportoknak további különjárati buszt indítanak a szervezők kérésre. A családi napon az „5 tengelyen – biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági versenyt is megtekinthetik az érdeklődők.

Az esemény 2018. október 6-án, szombaton Zsámbékon Európa legkorszerűbb vezetéstechnikai tanpályáján, a drivingcamp Hungary területén kerül megrendezésre.

Ossza meg mindenkivel a hírt!