A budapesti elektronikus jegyrendszer csatlakozik a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz (NEJP) – az erről szóló együttműködési megállapodást Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter a múlt héten írta alá Budapesten. A tervek szerint már az év második felétől mobiltelefonon is tudunk majd jegyet és bérletet venni, 2020 végén pedig akár e-személyivel is utazhatunk. A rendszerről várhatóan még többet megtudhatunk május 8-án a zsámbéki drivingcampen, a Busexpóval párhuzamosan zajló Országos Személyszállítási Szakmai Konferencián.

Tarlós István az együttműködés aláírása után elmondta, a megállapodás lényege a Fővárosi Integrált Viteldíjbeszedési Elektronikus Rendszer (FVR) kialakítása és bevezetése. Ez szélesebb körű szolgáltatást nyújt majd, mint amilyen az eredeti tervben szerepelt. Várhatóan már az év második felétől lehet majd mobiltelefonon jegyet és bérletet venni, az időalapú jegyeket pedig 2020 végén, 2021 elején vezetik majd be – ismertette. Az FVR alkalmazása lehetővé teszi a korábbi évtizedekben kialakult papíralapú jegyértékesítési rendszerek fokozatos lecserélését.

A projekt első eleme júniusban valósul meg, amikortól a reptéri buszokra lehet mobiltelefonnal jegyet venni, szeptembertől pedig minden BKV-járatra lehet majd telefonnal jegyeket és a bérletek vásárolni, ám azok a jegyek még nem időalapúak lesznek. A főpolgármester elmondta: a NEJP megvalósulásával 2020 végére, 2021 elejére lesz időalapú a jegyrendszer, továbbá lehetőség lesz e-személyi, valamint a nemzeti egységes kártyarendszerhez csatlakozó kártya igénybevételével utazni. Az időalapú jegyekkel egy órán keresztül lehet majd utazni bármilyen fővárosi járaton. A papíralapú jegyek egy ideig még megmaradnak, továbbá a jegyautomaták is alkalmasak lesznek elektronikus úton történő jegy- és bérletvásárlásra.  Tarlós István kiemelte: az FVR többet ad, mint az eredeti elképzelés, hiszen a MÁV és a Volán rendszereivel is kompatibilis lesz, így egységes értékesítési megoldás jön majd létre. A budapesti egy nagy, központi rendszer része lesz, amelyen belül a fővárosi rész önállóan működik majd.

Május 8-án a Busexpón megrendezett 25. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencián Dr. Szeneczey Balázs, a Főpolgármesteri Hivatal városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese is részt vesz előadóként, előadásában várhatóan a jegyrendszer újdonságait is érinti majd.

 

(forrás: MTI)