A kormány háromezer elektromos busz beszerzését támogatja, illetve finanszírozza ebben a ciklusban. A buszstratégia egyik célja, hogy a lehető legtöbb buszt hazai gyártásból lehessen biztosítani.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, a kormány  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előterjesztésére tárgyalt a buszstratégiáról, amelynek célja, hogy a hazai gyártásból a lehető legtöbb buszt lehessen biztosítani, valamint hogy a tömegközlekedést sikerüljön „átállítani” elektromos buszokra. Ez emissziós célokat is szolgál, és ez teszi lehetővé, hogy mérséklődjön a környezetszennyezés a nagyvárosokban – tette hozzá. A miniszter szerint az elektromos buszok drágábbak ugyan most, de reményeik szerint a hazai gyártás felgyorsulásával az árak is mérséklődni fognak.

Május 8-án a zsámbéki drivingcamp Hungary területén rendezik meg a Busexpót. Közép-Európa legnagyobb autóbuszos kiállításán elektromos buszokat is láthatunk. A hazai buszgyártás képviselői legújabb fejlesztéseiket is bemutatják, de a nemzetközi kiállítók is számos technológiai újdonsággal készülnek.

Forrás: MTI