„Brexit-főpróbát” tartanak a teherszállító járműveknek az észak-franciaországi kikötővárosban, Calais-nál a francia-brit határon – jelentette be augusztus 30-án Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter két hónappal a brit EU-tagság megszűnésének október 31-én esedékes határideje és a határellenőrzés visszaállítása előtt.

 

„Egy hónapon át úgy csinálunk, mintha már megtörtént volna a Brexit. A vállalatok jelentős része számára főpróbát vezetünk be azért, hogy október végére minden készen álljon” – mondta a tárcavezető az RTL francia kereskedelmi rádióban. „Hétszáz új vámőrt vettünk fel, és innovatív technológiával egy okos határt állítottunk fel” – tette hozzá.
Gérald Darmanin az új átkelő-rendszert Michael Gove-val, a brit kormány megállapodás nélküli kilépésre való felkészülésért felelős államtitkárával együtt avatta fel.

„A délkelet-franciaországi Grenoble-ban egy Nagy-Britanniába exportáló kisvállalkozó ezentúl mindent bejelenthet az interneten” – mondta példaként az államtitkár. „Vonalkódok lesznek, és rendszámleolvasók a határon, az áru közvetlenül mehet Nagy-Britanniába. Kivéve, ha ellenőrzést tartunk, mert azt gondoljuk, hogy hamisítókkal vagy hamisítványokkal van dolgunk” – magyarázta az államtitkár, aki szerint nem lesznek kocsisorok Calais-nál, mert a fuvarozóknak általában nem kell majd megállniuk az ellenőrzéshez.  Gérald Darmanin úgy vélte, hogy a francia vállalkozók többsége felkészült az ellenőrzés bevezetésére.

„Továbbra is kereskedni fogunk Nagy Britanniával, de a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerint, úgy mintha Dél-Afrikával lenne dolgunk a határainkon” – hívta fel a figyelmet. „Dél-Afrikával is kereskedünk, csak éppen több az adminisztrációs munka, mint amikor Belgiummal vagy Spanyolországgal tesszük” – tette hozzá.
A tárca adatai szerint mintegy 100 ezer francia cégnek van kapcsolata Nagy-Britanniával.

Március elejétől május közepéig jelentős fennakadások voltak a kamionforgalomban Calais-nál, miután a várható Brexit miatt fizetésemelést és a munkakörülmények javítását követelő vámőrök rendszeres ellenőrzéssel nehezítették a teherautók átjutását a brit oldalra. A kormánnyal történt megállapodást követően a mintegy 17 ezer francia határőr november 1-től nettó 50 eurós (16 550 forint) fizetésemelésben részesül.

(forrás: MTI)