Az autóbuszos személyszállító és közúti árufuvarozó vállalkozások megmaradása a tét!

Az új koronavírus-járvány gazdasági hatásai elsőként érték el az autóbuszos személyszállító és közúti árufuvarozó vállalkozásokat. A Kormány – elismerve a logisztikai szektor fontosságát – márciusban deklarálta, hogy kiemelt figyelmet fordít a turisztikai szektorra és az áruellátást biztosító logisztikai szolgáltatókra. A gazdaság és munkahelyvédelmi program első lépéseként járulékkedvezményt nyújtott egyes kormányrendeletben rögzített tevékenységi körű vállalkozásoknak. E tevékenységi körök közé – a többszöri bővítés ellenére – nem kerültek be az autóbuszos személyszállítók és a közúti árufuvarozók.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), a magyar székhelyű személyszállító és árufuvarozó vállalkozásokat tömörítő két legnagyobb érdekképviselet értetlenül áll a kormányzat késlekedése előtt, elfogadhatatlannak tartja, hogy a járványhelyzet miatt megbízások nélkül túlélni próbáló autóbuszos személyszállítók, valamint a fuvarmegbízásaik mintegy 40 százalékát elvesztő árufuvarozók – a szakma többszöri kérése ellenére –nem került be a kedvezményezettek körébe.

Az érdekképviseletek ismét kérik a Kormány azonnali intézkedését, hogy a 130 ezer munkavállaló megélhetését biztosító alágazat vállalkozásai haladéktalanul bekerüljenek a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet szakágazatai közé!