A NiT Hungary a tavaszi regionális küldött-találkozók tapasztalatai alapján 2020. július 9-én, Budapesten tartotta meg piacvédelmi konzultációját a közúti ellenőrzések területén hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szakhatóságok képviselőinek jelenlétével (részletes beszámolónk a nagyszabású, szakmatörténelmi eseményről ide kattintva olvasható).

A rendkívül pozitív hatósági fogadtatásra alapozva, a konzultáció folytatásaként soron kívül megtörtént a NiT Hungary és az érintett hatóságok részvételével működő piacvédelmi munkacsoport megalakítása, melynek feladata lesz a magyarországi közutakon folytatott – a bel- és külföldi járművek tekintetében versenysemleges – ellenőrzések hatékonyságának növelése, és az ennek érdekében szükséges intézkedések közös kidolgozása. A munkacsoportba a NiT Hungary felkérése alapján minden hatóság részéről megtörtént a kijelölt szakemberek delegálása.

A munkacsoport a tervek szerint 2020. szeptember 9-én Ipartestületünk székházában tartja meg első ülését. Az eddigi visszaigazolások szerint magas szinten vesznek részt az ülésen a felkért szakhatóságok, így az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya, a NAV Vámszakmai Főigazgatósága, illetve a Központi Irányítás Rendészeti és Jövedéki Főosztálya, a kormányhivatalok felügyeletét ellátó Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért és a Területi Közigazgatás Működtetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságai, továbbá az ITM Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztálya, a NÚSZ Zrt. Díjellenőrzési Igazgatósága és a Magyar Közút Zrt. Közúti Szolgáltató Igazgatósága képviselői. A munkabizottság a NiT Hungary elnökletével működik, az első ülés tematikájának és napirendjének kidolgozását szervezetünk megkezdte.

A piacvédelmi konzultáció, és az annak eredményeképpen létrehozott munkacsoport rendkívül erős médiavisszhangot váltott ki a hazai és külföldi sajtóban; az eseményről és az azt kiváltó okokról – különös tekintettel a külhonos, és elsősorban a romániai fuvarozók jelentős magyarországi piaci térnyerésére – az online és print média széles körben tájékoztatta a közvéleményt.

A téma a fuvarpiacon jellemző augusztusi „uborkaszezonban” is napirenden maradt; 2020. augusztus 5-én a Jazzy Rádió „Millásregelli” adásának vendége volt Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára. Az interjú – a tagság véleményére is támaszkodva – a román és más külhonos fuvarozók térnyerésének okait, az alacsony fuvardíjak mögött húzódó lehetséges jogsértések jellegét és a NiT Hungary által kezdeményezett hatósági munkacsoport létrehozásának indokát boncolta. A riport az alábbi hivatkozásra kattintva hallgatható meg:

„Kelet-európai Konvoj: román-magyar kamionos háború?” – Jazzy Rádió, 2020.08.05.