Rendhagyó körülmények között, online kerül sor 2020. szeptember 27-én a nyolcadik, „5 tengelyen – biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági versenyre, ahol ezúttal „A legjobb elméleti tudású magyar kamionsofőr 2020” címért küzdenek meg a versenyzők. A Hankook támogatóként vesz részt az ország legfelkészültebb tehergépkocsi-vezetőinek versengésében.

 

Rácalmás, 2020. július 30. – A világjárvány sem tántoríthatta el az 5 tengelyen – biztos kézzel! országos közlekedésbiztonsági tehergépjármű-vezetői verseny szervezőit: a megmérettetésre idén is sor kerül, ám ezúttal online mérkőznek meg egymással Magyarország legrátermettebb hivatásos tehergépkocsi-vezetői „A legjobb elméleti tudású magyar kamionsofőr 2020” címért. A Hankook az esemény támogatójaként hívja fel a szakma és a közvélemény figyelmét a biztonságos és felelős közlekedés fontosságára.

A hivatásos sofőrök szerepe és felelőssége megkérdőjelezhetetlen a közúti árufuvarozás biztonságában. Munkájukhoz a megfelelő műszaki-technikai feltételek mellett alapos elméleti tudásra és nem utolsósorban hatalmas elhivatottságra van szükség. Ezzel együtt joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként lehet online versenyt szervezni egy ennyire gyakorlati jellegű szakma képviselői számára.

Az idei versenyen a manőverezési, vezetéstechnikai, rakományrögzítési tapasztalat valóban háttérbe szorul; a gyakorlati feladatok helyett a koncentrációs képességet is próbára tevő teszt során az elméleti tudásukról adnak számot a sofőrök. A 40 kérdésből álló feladatsor rakománykezelési- és rögzítési ismeretekre, a hazai és európai KRESZ-szabályokra és a járművekre vonatkozó műszaki tudnivalókra vonatkozó kérdéseket egyaránt tartalmaz.

Ez utóbbi önmagában is alapos felkészültséget igénylő téma, mivel a tehergépjárművek biztonságos üzemeltetéséhez számtalan műszaki feltételnek kell eleget tenni. Közlekedésbiztonsági, üzemanyag-gazdaságossági és kényelmi szempontból is meghatározó például az adott járműhöz és a fuvarfeladathoz egyaránt legmegfelelőbb abroncs felszerelése is. Ehhez elengedhetetlen a komoly szakmai felkészültség, hiszen az optimális teherabroncs kiválasztása előtt számos szempontot mérlegelni kell. Nem elég, hogy más típusú abroncsot kell felszerelni a hajtott és a kormányzott tengelyre, illetve a pótkocsira, de számít az is, hogy milyen fuvarfeladatról van szó. A futásteljesítmény pedig függ attól is, hogy a teherautó belföldi forgalomban vagy nemzetközi áruszállításban vesz részt.

Noha a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben a rendezést illetően újszerű megoldásokra van szükség, az idén nyolcadik alkalommal meghirdetett verseny céljai változatlanok: a közlekedéskultúra fontosságának hangsúlyozása, a hivatás népszerűsítése, valamint a gépjárművezetők társadalmi elismertségének növelése. A Hankook Tire a biztonságos közlekedés elkötelezett támogatójaként ezúttal is a rendezvény mellé állt.

„A Hankook fejlesztéseinek fókuszában az innováció mellett továbbra is a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése áll, termékkínálatunkban pedig kiemelt szerepet kapnak a legkülönfélébb igényeket kielégítő teherabroncsok. Éppen ezért nagy örömünkre szolgál, hogy idén is az elsők között támogathatjuk az „5 tengelyen – biztos kézzel!” versenyt, és részesei lehetünk a szakma népszerűsítésének és elismerésének” – mondta Kaliba Róbert, a Hankook Tire Budapest Kft. tehergépjármű-abroncs termékvonal kereskedelmi vezetője.

A versenyre 2020. szeptember 6-ig várják a nevezéseket. A magyar kamionsofőrök számára a nevezés és a részvétel a verseny támogatóinak köszönhetően ezúttal is ingyenes. A legtöbb pontszámot elérő sofőr az elismerő cím mellett az 500.000 Ft összegű fődíjat is átveheti. A nevezési feltételekről bővebben a verseny honlapján tájékozódhatnak.

 

 

A Hankook Tire vállalatról

 

A Hankook Tire világszerte innovatív, díjnyertes, kiváló minőségű radiál abroncsokat gyárt személygépkocsik, terepjárók, SUV-ok, könnyű tehergépkocsik, teherautók és buszok, valamint a motorsport számára (mind a pályás versenyeken, mind pedig ralin résztvevő csapatoknak).

 

A Hankook Tire több mint 180 országba szállítja termékeit, és világszinten hozzávetőlegesen 20.000 alkalmazottat foglalkoztat. A világ számos vezető autógyártója első gyári felszerelésként is a Hankook Tire abroncsait választja.

 

A vállalat mindent megtesz azért, hogy a legmagasabb szinten elégítse ki a vásárlói igényeket a termékek minősége, a technológiai kiválóság és a vezetési élmény területén, Ennek érdekében a Hankook folyamatosan befektet öt kutatás-fejlesztési központjába és nyolc gyártási egységébe. A Hannoveri Technológiai Központban az európai piac igényeire szabva fejlesztik az abroncsokat, különös tekintettel az európai prémium autógyártók első szerelésű abroncsaira.

 

A Hankook Tire európai központja Neu-Isenburgban található, Frankfurt am Main közelében. A vállalatnak Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában, Törökországban és Ukrajnában vannak képviseletei. A további európai országokban a cég termékeit regionális nagykereskedők terítik. A vállalat globális bevételének kb. 34 százalékát az európai piacokon és a FÁK országaiban realizált értékesítések adják. A Hankook Tire 2016 óta szerepel a világszinten elismert Dow Jones Fenntarthatósági Indexben (DJSI World).

 

A Hankook Magyarországot választotta európai gyárának helyszínéül. A 885 millió eurós befektetésből a Dunaújváros melletti Rácalmáson a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyára épült. A gyár 2007 júniusában kezdte meg működését és azóta is folyamatosan fejlődik, bővül. A cég jelenleg mintegy 3000 alkalmazottat foglalkoztat, és személygépkocsik, SUV-ok és könnyű tehergépkocsik számára gyárt gumiabroncsokat. A harmadik beruházási ütem 2015 tavaszán fejeződött be, ezzel a magyar gyár éves gyártókapacitása 19 millióra nőtt. A rácalmási gyárban készült termékek az európai piacot szolgálják ki, és megfelelnek a vezető autógyártók előírásainak és igényeinek is. A Hankook Tire Magyarország Kft. rendelkezik az IATF 16949:2016. minőségi, ISO 14001:2015. környezetvédelmi, ISO 22301 üzletmenet-folytonossági és az ISO 45001:2018. munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági tanúsítványokkal.

 

További információ: www.hankooktire-mediacenter.com és www.hankooktire.com