Jelentősen erősíthetik az ágazatok versenyképességét a közúti árufuvarozás és autóbuszos személyszállítás területén tapasztalható munkaerőhiány enyhítése érdekében indított gépjárművezető-képzési programok.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) azt várják a programtól hogy az a foglalkoztatási lehetőségek bővülésével erősíti majd a hazai közúti áru- és személyszállítási szektorban dolgozó magánvállalkozások versenyhelyzetét.

A dinamikus szektorális fejlődés kulcsa a kellő számban rendelkezésre álló képzett munkaerő. A márciusban indított, 1,7 milliárd forintos forrásból, rendkívül kedvező feltételekkel meghirdetett gépjárművezető-képzési program ezért megfelelő alapot teremthet arra, hogy a közúti árufuvarozói és autóbuszos személyszállítási alágazatban alig másfél éven belül mintegy ezer magyar állampolgár kerüljön ki a munkaerőpiacra, és ezzel erősödjék a munkaerőpiaci aktivitás.

A NiT Hungary és az MKFE meggyőződése, hogy a képzésfinanszírozás ilyen jellegű támogatása mellett sikeres és eredményes lehet a hosszú ideje napirenden szereplő pályaorientációs tevékenységük.

A reális növekedéssel tervező, képzett munkaerőt foglalkoztató vállalkozások is kedvezőnek ítélik a program feltételeit. A program nem szűkíti az indokoltnál nagyobb mértékben a becsatlakozók lehetséges körét, együttműködő képzési partnerként tekint a majdani munkaadó fuvarozó vállalkozásokra, alapot fektet le a foglalkoztatás garanciális feltételeire, illetve egy megfelelő előszűrés és a programfelelős OFA Nonprofit Kft. mentorálása is támogatja a képzésben résztvevők tanulmányi és elhelyezkedési lehetőségeit.

A kormány szándéka, hogy a hazai logisztika területén működő vállalkozások minél nagyobb mértékben vegyék ki részüket a következő évek gazdasági bővüléséből, az ebből származó bevételek a magyar vállalkozásokat gyarapítsák. Az eddigi kézzelfogható eredményeket – így az adómentes napidíjak, vagy a visszaigényelhető jövedéki adó mértékének emelését – erősítve, a szektorra jellemző krónikus munkaerőhiány enyhítése hasonló eredményességgel járulhat hozzá az ebbe az irányba mutató tervek megvalósulásához.