A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy „NAP Fórum” elnevezésű online rendezvényt szervez a Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként, írja az Útinform.

Az esemény a Nemzeti Adathozzáférési Pont (NAP) megújulására fókuszál, amely központi helyen gyűjti össze a közlekedési adatokat.

A Nemzeti Adathozzáférési Pontot azért hozták létre, hogy az EU előírásainak megfelelően egyetlen központon keresztül teremtsen kapcsolatot a közlekedési szereplők között. Így a közlekedési szolgáltatók — mint a közútkezelők, közlekedési vállalatok, parkolóüzemeltetők és egyéb adattulajdonosok — ezen a platformon keresztül oszthatják meg a közlekedés folytonosságával és biztonságával kapcsolatos gépi feldolgozásra alkalmas adatokat. Az alkalmazásfejlesztők, kutatók és a közlekedés egyéb érintettjei ezeket az adatokat térítésmentesen és korlátlanul használhatják fel saját rendszereikben és alkalmazásaikban.

A felhasználók így nem kényszerülnek arra, hogy egyesével kelljen felkeresniük az adatszolgáltatókat. A portálon a publikus adatokat leíró metaadatok akár bejelentkezés nélkül is szabadon kereshetők, de az adatok felhasználásához és szolgáltatásához azonban regisztráció szükséges.

A NAP portál 2023 decemberében az X4ITS projekt keretében nemcsak megújult külsővel, hanem egyszerűsített regisztrációs, metaadat- és adatcsomag elérési folyamatokkal, valamint feliratkozások kezelésével bővült, továbbá egy új felületet is kapott a közlekedési vállalatok számára a multimodális adatszolgáltatások metaadatainak közzétételére.

A rendezvényen többek között a multimodális adatok publikálására és az alternatív üzemanyagtöltő állomásokkal kapcsolatos szabályozások változásaira is kitérnek.

A fórumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2024. április 30-ig lehet a következő felületen keresztül: https://napforum.kozut.hu, ahol minden további információ megtalálható az eseménnyel kapcsolatban.

Borítókép: Pexels