Meghosszabbították és aktualizálták az Európai Unió és Ukrajna közötti közúti szállításról szóló megállapodást az Európai Bizottság közleménye szerint.

A megállapodás elsődleges célja, hogy segítse Ukrajnát a világpiacokra való bejutásban azáltal, hogy megkönnyíti az uniós országokon keresztül történő tranzitot, és továbbfejleszti kapcsolatait az uniós piaccal.

A megállapodást most 2025. június 30-ig meghosszabbították, és további hat hónappal meghosszabbítható, kivéve, ha az egyik fél nem ért egyet, és szilárd és egyértelmű bizonyítékkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a közúti szállítási piacon jelentős zavar áll fenn, vagy hogy a megállapodás célkitűzései már nem teljesülnek.

A megállapodás főbb pontjai

A megállapodás keretében több új rendelkezést vezettek be, amelyek biztosítják a közúti szállítási piac hatékony és biztonságos működését:

  1. Engedélyek és Dokumentáció: A fuvarozóknak maguknál kell tartaniuk olyan okmányokat, amelyek igazolják a nemzetközi fuvarozás engedélyezését és a megállapodásnak való megfelelést. Ezen dokumentumok hiánya komoly következményekkel járhat a fuvarozók számára.
  2. Terheletlen Műveletek Igazolása: A fuvarozóknak igazolniuk kell, hogy a terheletlen műveletek közvetlenül kapcsolódnak egy tranzit- vagy kétoldalú művelethez, ezzel biztosítva a szállítási tevékenységek jogszerűségét és hatékonyságát.
  3. Biztonság: A megállapodás fokozza a közúti árufuvarozók kötelezettségeinek való megfelelést, különös tekintettel a csalás, a járművezetői okmányok hamisítása és a közlekedésbiztonsági jogsértések kezelésére. Az ilyen jellegű jogsértések a szállítási szolgáltatások nyújtására vonatkozó jogok elvesztéséhez vezethetnek.
  4. Védzáradék: Bevezették a védzáradékot, amely lehetővé teszi a megállapodás felfüggesztését bizonyos földrajzi területeken, amennyiben ott a közúti szállítási piacon jelentős zavarok lépnek fel a megállapodás következtében.

(Borítókép: Pexels)