„Neki pont szerencséje volt…” – Vajon mennyiszer hangzik el mondat így, amikor versenyről, vagy akár közúti balesetről beszélünk? A hetedik „5 tengelyen-biztos kézzel!” elődöntő négy csoportjának negyven versenyzője elmondhatja: nem a szerencsén, hanem a hozzáértésen és a felkészültségen múlik minden.

A verseny idén nem csak támogatói körében újult meg, de az elődöntő feladatismertetését illetően is. Idén a negyven elődöntős a versenynapja előtt kézhez kapta a feladatsort, amelynek az első és második feladatait kivéve maguk oszthatták be a sorrendet.

A szakmai csapat kreativitása kifogyhatatlan: nem csak a korábbi feladatokról fújták le a port és elevenítették fel az eredeti, vagy egy kis változtatással új formában, de mellettük újakat is álmodtak. A feladatok kivitelezése és megoldása sok esetben a mindennapi kihívásokat szimulálják, azonban kreatívabb, játékosabb formában. Sokak szemében tűnhet elrugaszkodottnak és merülhet fel bennük jogosan a kritika, hogy a minden napokban nem fordul elő, hogy az ablaktörlőre szerelt tűvel egy lufit kell kipukkasztania a sofőrnek.

Az elődöntő vezetéstechnikai szempontból okozhat kihívást, hiszen a feladatok megfelelő teljesítéséhez nem elegendő a félpótkocsi és a szerelvény teljes körű ismerete, mivel nagy fokú precízitás, odafigyelés és hozzáértés szükséges. A sofőröknek ezekkel a tulajdonságokkal feltétlenül rendelkezniük kell a mindennapi munkájuk megfelelő elvégzéséhez. Az elődöntőbe jutott negyven sofőr közül csak a tíz legprecízebb, legnagyobb odafigyeléssel és hozzáértéssel rendelkező versenyző került tovább a döntőbe. A versenyzői listáról és az elődöntő feladatairól itt olvashatnak részletesen.