2020-től Csehországban változik az útdíj fizetése, és mivel egy új társaság lesz az üzemeltető, regisztráció szükséges. Ausztriában pedig jövő évtől útdíjemelkedésre kell számítani.

Csehországban a régi rendszer december 31-ig működik, az új december 1-től lesz éles. Tekintettel arra, hogy egy új társaság lesz az üzemeltető, minden járművet be kell regisztrálni és a dokumentumokat is újra csatolni kell hozzá: https://www.czechtoll.cz. Az oldalon a regisztráció várhatóan majd 2019. szeptember 22-től lehetséges.

Az ASFINAG közleménye szerint 2020. január 1-jétől az inflációhoz kapcsolódóan, mintegy 2,1 százalékkal emelkednek a 3,5 tonna össztömeget megahaladó tehergépjárművekre és autóbuszokra megállapított úthasználati alap-kilométerdíjak Ausztriában. A díjemelés a 2018-as harmonizált fogyasztói árindexre támaszkodik.

Az osztrák autópálya-kezelő közleménye szerint a díjrendszer továbbra is preferálni fogja a környezetbarát járműveket; a tiszta elektromos vagy hidrogén üzemanyagcellás meghajtású, kibocsátásmentes járművek tarifái jelentősen csökkennek.

Az Euro VI normának megfelelő járművekre továbbra is érvényes lesz bizonyos díjkedvezmény, de a légszennyezés külső költségeit 2020-tól kezdődően teljes egészében erre a környezetvédelmi osztályra terhelik. (2019-ben az EURO VI környezetvédelmi osztály a külső költségeknek csak mintegy 40%-át viselte.) A teljes tarifarendszer tartalmazza az infrastruktúra alapkilométer-tarifáját a tarifacsoporttól függően (tengelyszám szerint), illetve a külső költségeket, így a forgalomhoz kapcsolódó légszennyezés (tengelykategória és környezetvédelmi osztály) és a zajkibocsátás (a tengelykategória és napszak szerint) mértékét.

Ausztria az útdíjbevételeket továbbra is az osztrák autópályák és gyorsforgalmi utak üzemeltetésére, építésére, karbantartására és forgalmi biztonságának növelésére fordítja.

 

Forrás: nit.hu