Engedély nélküli gyógyszerszállítmány nyomára bukkantak Békés vármegyében, ami ismét ráirányítja a figyelmet a határokon átnyúló illegális kereskedelem problémájára.

A közúti fuvarozók és az áruszállítás szakértői számára ismét egy figyelemre méltó eset került napvilágra, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy alapos ellenőrzés során illegális gyógyszerküldeményt találtak egy bolgár kamionban, Békés vármegyében. A Gyulai közúti határátkelőhely közelében megállított jármű Görögország felé tartott, tömött raktárában különféle távol-keleti áruk mellett egy gyanús csomagot is rejtett.

„A plafonig tömött raktér dobozai közül a pénzügyőrök egy sárga ragasztószalaggal körbetekert küldeményt nyitottak fel, amelyben gyógyszereket találtak.” – idézi a sajtóközleményt a hatóságok részletes beszámolója.

A gyógyszercsomag Spanyolországból származott, ám a sofőr semmilyen okmányt vagy bizonylatot nem tudott felmutatni, amely igazolta volna a szállítmány jogosságát.

A helyszínen hívott szakértők vizsgálata rámutatott, hogy a gyógyszerekhez külön engedély szükséges, amelynek hiányában a készítmények hamisnak minősülhetnek. Ez az eset ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszer-nagykereskedelmi engedély birtoklása nélküli beszerzés, behozatal és szállítás komoly veszélyeket rejt magában, nemcsak a fuvarozókra, de a végső fogyasztókra nézve is. Az ellenőrizetlen és engedély nélküli gyógyszerek használata súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat, hiszen ezek a termékek nem esnek át a szükséges ellenőrzési és engedélyezési eljárásokon.

Az eset kapcsán a NAV munkatársai értesítették a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, a további eljárások lefolytatása érdekében. Az elmúlt években egyre több hamisítvány kerül a piacra, ami komoly aggodalomra ad okot mind a hatóságok, mind a fogyasztók körében. Ez az eset is rávilágít arra, hogy a közúti fuvarozóknak fokozottan oda kell figyelniük arra, milyen árut szállítanak, és minden esetben