Gyula térségében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy bolgár kamionból többszáz hamis hangszórót és fejhallgatót foglaltak le, jelentős gazdasági és jogi következményekkel. A Békés vármegye egyik útjáról leterelt teherautó, mely különféle gyűjtőáru szállítmányát vitte Olaszország felé, váratlan ellenőrzés alá került, melynek során az áru hamis voltára derült fény.

A raktér alapos átvizsgálása során a pénzügyőrök többféle, formatervezési mintaoltalom alatt álló terméket találtak, köztük népszerű márkák, mint az AirPods Max és JBL utánzatait. A termékek gyenge minősége már első pillantásra gyanús volt, melyet a jogtulajdonosok képviselőinek bevonásával végzett további vizsgálat is megerősített. Megállapításra került, hogy az összes termék hamisítvány, és a védjegy tulajdonosainak engedélye nélkül kerültek piacra.

A helyszínen összesen 900 fejhallgatót és 598 hangszórót foglaltak le a hatóságok, és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt bűncselekményi eljárást indítottak. A hamis termékekkel az elkövetők több mint 150 millió forint értékű kárt okoztak a jogtulajdonosoknak, rámutatva a hamisítványok piacának jelentős gazdasági hatására.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek. – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága