Ötszáz fős tömeg és 80 autóbusz gyűlt össze a Hősök terén 2020. szeptember 11-én, hogy a turizmus válságos helyzetére felhívják a figyelmet.

A facebookon magánszervezésben létrejött demonstráció egy „Főnix projekt” nevű petíciót tervez átadni a jövő héten a Budai vár területére tervezett újabb megmozduláson. „A demonstráció békés és politikamentes” a szervezők ígérete szerint.

Az EP közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke Ujhelyi István szerint körülbelül egy évet kellene az ágazat munkavállalóinak jövedelem nélkül átvészelnie Magyarországon.

„ A vírus második hulláma kilátástalan őszt, és reménytelen telet hoz. Ez azt jelenti, hogy egy teljes év marad ki ennek a 4-5 00 ezer embert foglalkoztató ágazatnak a magyarországi jövedelmezőségi lehetőségeiből” – mondta Ujhelyi István

Az EU által a rész vagy csökkentett munkaidős dolgozók bértámogatására létrehozott SURE program 100 milliárd eurós keretéből a turisztikai ágazat dogozói is részesülhetnek.

Horvátország 1, Csehország 2, Románia 4 milliárd eurós támogatásra pályázott eddig.

A magyar kormány pályázatát egyelőre jogszabályi problémákra hivatkozva elutasították.

A kormány döntései előtti egyeztetést hiányolják a szakemberekkel a demonstrálók

Orbán Viktor szeptember 12-i nyilatkozata szerint a döntéseket úgy kell meghozni, hogy a szakembereket meghallgatjuk és az ő véleményükből alkotjuk meg a döntéseinket.

„Most a legfontosabb az azonnali reagálás. Minden héten 2-3-szor találkozom az Operatív Törzzsel” – fűzte hozzá.

Pénzügyi segítségre van szükség

Orbán szerint a munkahelyeket megőrizték, egy helyen van csak komolyabb baj, a budapesti turizmusban, ez ugyanis külföldiekből állt. Szerinte az itteni turizmus eddigi modellje nem állítható vissza, az egész világon meg fog ez változni, ezért segíteni kell azokat, akiket ez hátrányosan érint.

Szerinte a legfontosabb a munkahelyek megőrzése, a kormánya pedig segít mindenkinek: csökkentették a járulékokat, hovatovább a kata szerint adózóknak is mentességet adtak három hónapon át. Úgy látja, a budapesti turizmusban okoz jelenleg is komoly gondot a járvány, hiszen az majdnem 100 százalékban a külföldiekre épül.

„Ez nemcsak idén, de a jövő évben sem lesz tartható, mert a vendégéjszakák 90 százaléka a külföldiekhez köthető”

– mondta, majd hozzátette, külön segítséget kell adni a budapestieknek, a taxisoknak, és a vendéglátósoknak is.

„Budapesten üzleti modellt kell váltani. A fővárosnak van erre több mint 100 milliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra”

– hívta fel a figyelmet.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester már egy pénteki Facebook-posztban visszautasította azt a korábban már elhangzó feltevést, hogy a fővárosnak lenne százmilliárd forintja.

„Ami Budapestet illeti, a miniszterelnököt alighanem súlyosan félrevezették. A fővárosnak ugyanis nemhogy 100 milliárd forint szabad forrása nincs, hanem ennél is nagyobb kieséssel kell megküzdenie, jelentős részben az Orbán-kormány döntése miatt”

– írta a politikus.

 

100 milliárdos hitelhez jutnak a magyar turisztikai cégek

A kormány döntése értelmében a Széchenyi Kártya Program szeptemberben új hitelkonstrukcióval bővül, amely csak a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára lesz elérhető – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója korábban.

Guller Zoltán szerint a Széchenyi Turisztikai Kártya segítségével a vállalkozások szabadfelhasználású, nulla százalékos kamatozású hitelhez jutnak.

Az új konstrukció hitelkerete 100 milliárd forint lesz, a vállalkozások a kereskedelmi bankoknál tudják majd igényelni a szükséges összeget, amely nem haladhatja meg a 250 millió forintot.

A Széchenyi Turisztikai Kártya finanszírozásáról a Magyar Nemzeti Bank gondoskodik a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá segítségével.

Guller Zoltán szerint a Széchenyi Turisztikai Kártya egy régóta várt termék, amely mögött szakmai konszenzus áll.

Mint mondta, a magyar turizmus-vendéglátás dinamikusan fejlődő ágazat, amely tavaly a hazai össztermék 13 százalékát adta.

A 400 ezer embert foglakoztató ágazat azonban a koronavírus-járvány hatására óriási bajba került

– fűzte hozzá.

 

A NiT Hungary, a legnagyobb érdekképviselet álláspontja szerint:

„Nagyon sok ember megélhetése van veszélyben, megértjük a demonstrálók elkeseredettségét, de a tagjainktól – ez a hazai autóbuszos személyszállítók közel 60%-át jelenti – nem volt semmiféle kezdeményezés a tárgyalóasztalon kívüli megszólalásra. Mint ahogy az elmúlt 30 évben a szervezet hitelességének egyik záloga a tárgyalásos megoldások keresése volt, és ameddig az Alapszabályunk szerinti működés a munkánk része, addig aszerint járunk el.” – nyilatkozta Dittel Gábor, a magyar különjárati autóbuszos fuvarozók többségét tömörítő Fuvarozó Vállalkozók Nemzeti Ipartestületének főtitkára.

„Az elmúlt nyolc hónapban folyamatosan egyeztettünk a jogalkotóval a turisztikai ügynökséggel az iparkamarával, turisztikai szervezetekkel, melyek nyomon követhetőek a www.nit.hu internetes oldalon, sőt tagjaink az oldal jelszóval elérhető részén még részletesebb tájékoztatást kaptak az érdekérvényesítés mozzanatairól.” – tette hozzá.

Képvisel-e az érdekképviselet?

A demonstrálók célja a figyelemfelhívás, amely véleményük szerint nem történt meg, azaz a legnagyobb „kritikát” éppen az érdekképviseletek felé fogalmazzák meg.

„A kormányzatnak azt gondolom teljes képe van arról, hogy a magyar turizmus milyen mélyrepülésben van. A figyelemfelhívás sokszorosan, és több csatornán keresztül is megtörtént, és a kormányzat szereplői többször is visszaigazolták a sajtón keresztül is, hogy értik a problémát és hogy szándékukban áll megoldást találni.” – mondta el Dittel Gábor.

„Az egyes szektorok pénzügyi megsegítésével kapcsolatban folyamatos az egyeztetés. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a kidolgozás alatt álló százmilliárd forintos 0 %-os kamatozású, szabadon felhasználható Széchenyi turisztikai hitel igénylésére a különjárati személyszállító buszos vállalkozások is lehetőséget kaphassanak és így forráshoz juthassanak. Ezzel esetleg átvészelhetik azt az időszakot, amíg a turizmus ilyen nehéz helyzetben van, a turisták nem érkeznek, és határok zárva kell, hogy maradjanak.” – tette hozzá.

Cikkünk folyamatosan frissül.