A logisztikai iparág a vasúttal együttműködve veheti ki részét a klímasemleges gazdaság megvalósításából – írta a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület a Logisztika napjára kiadott közleményében.

A vasutas szakmai érdekképviselet kiemelte, a logisztikai iparág fejlesztésénél is figyelembe kell venni az energiahatékonysági, környezettudatossági, fenntarthatósági uniós célkitűzéseket- állt az MTI közleményében.

A klímasemlegesség eléréséhez a közlekedésből származó kibocsátások legalább kilencven százalékos csökkentésére van szükség 2050-ig, ehhez az egyéb intézkedések mellett vasúton kellene bonyolítani 2030-ra az áruszállítás legalább harminc százalékát, 2050-ig a felét.

A Hungrail közleményében rámutat arra, hogy a vasút térnyerése látszólag kedvezőtlenül hat a közúti szektorra, azonban az intermodális fuvarozás növekedésével a közúti fuvarozók is profitálhatnak a vasút fejlődéséből

Tavaly 1,7 százalékkal emelkedett a hazai intermodális áruforgalom, ám ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja az Európai Unió klímacéljait, évente 50-100 ezer kamionnyi forgalmat kell közútról az intermodális fuvarozás felé terelni. Ehhez szükséges a vasúti árufuvarozás versenyképességi feltételeinek megteremtése – hívja fel a figyelmet a Hungrail.