Mintegy 5 milliárd forint értékben növeli magyarországi kapacitásait két spanyol autóipari cég, a Gestamp és az Ames – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Madridban a sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a most megszületett megállapodásnak köszönhetően a Gestamp 850 millió forint értékben fejleszti móri akkumulátor-összeszerelő bázisát, míg az Ames szentgotthárdi üzemében modernizálja az autóipari fémtermékek gyártási folyamatát 4,1 milliárd forint értékben.

„Ezek újabb győzelmek Magyarország számára a világgazdasági kapacitások újraelosztásáért zajló globális versenyben” – fogalmazott hozzátéve, hogy a magyar kormány 1 milliárd forint támogatást biztosít a beruházásokhoz.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy Magyarországon 720 spanyol vállalat működik, amelyek több mint ötezer embernek adnak munkát. Magyarország számára prioritás a Spanyolországgal való együttműködés” – hangsúlyozta.

Arancha González Laya spanyol külügyminiszter elmondta: a spanyol vállalatok leginkább olyan ágazatokban mutatnak érdeklődést a magyarországi befektetések iránt mint az autóipar, a vendéglátás, a megújuló energiák és a közlekedés. Továbbá hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy újraindul az Iberia légitársaság közvetlen légi összeköttetése a két ország között, amely a koronavírus-járvány miatt szünetelt.