A Német Szövetségi Autópálya Útdíjtörvény (BFStrMG), amelyet 2023. november 21-én fogadtak el, új „LKW Maut” árképzési rendszert vezetett be, amelynek értelmében Júliustól azon haszongépjárműveknek is útdíjat kell fizetniük amelyek súlya meghaladja a 3,5 tonnát.

A szabályozás kiterjeszti az útdíjat azokra a haszongépjárművekre és nehéz tehergépjárművekre, amelyek műszakilag megengedett legnagyobb tömege (F1) meghaladja a 3,5 tonnát.

Ez a változás összhangba hozza Németországot más meglévő útdíj-hálózatokkal, mint például a GoMaut, Viapass és TIS PL, írja az as24.com

Ugyanakkor léteznek kivételek is a szabályozás alól. Az egyik kivétel a nulla kibocsátású járművekre vonatkozik (5-ös CO-osztály), a másik pedig az olyan kisvállalkozások által üzemeltetett haszongépjárművekre vonatkoznak amelyek 7,5 tonna alattiak. Az utóbbi esetben érdemes lehet ellátogatni a toll-collect.de weboldalra, ahol az ebbe a kategóriába eső járműveket be lehet regisztrálni, amennyiben megfelelnek bizonyos feltételeknek.

Az útdíjban bekövetkező változások jelentős hatással lesznek a közúti fuvarozásra, hiszen rengeteg olyan jármű is díjköteles lesz amelyek eddig nem voltak azok.