Még mindig több ezer hivatásos gépkocsivezető hiányzik Magyarországról, ráadásul a mintegy 130.000 jelenleg aktív sofőr közel fele a következő 5-10 évben nyugdíjba vonulhat, ami tovább nehezíti az ágazat helyzetét, de az ellátási láncban is jelentős problémák léphetnek fel. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy minél vonzóbbá tegyék a hivatást.

A szállítási ágazatban egy munkaadónak jelenleg az az egyik legnagyobb versenyelőnye, ha elegendő és jól képzett gépjárművezetője van. A becslések szerint ugyanis hazánkban nagyjából ötezer kamionos hiányzik, a munkaerőhiány pedig több szempontból is veszteséget jelent. Ha a tendencia tovább folytatódik, egyre komolyabb problémák keletkezhetnek az ellátási láncban, például egyre nehezebben juthatnak el az áruk a boltok polcaira, ami olykor hiányhoz is vezethet, ez pedig már közvetlenül érinti a lakosság szélesebb rétegeit is. A fuvarozó cégeknél pedig egy, a munkaerőhiány miatt álló kamion éves szinten sok milliós veszteséget termel.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára szerint kiemelten fontos, hogy a fiatal korosztály számára vonzóvá tegyék a gépjárművezetői hivatást, ami magas jövedelmet, biztos foglalkoztatottságot és gyors előrelépést hozhat. „Néhány évtizeddel ezelőtt sokan még a kötelező katonai szolgálat alatt megszerezhették a hivatásos jogosítványt, ami alapból biztosította az utánpótlás egy részét. Ma már ez nem ennyire automatikus. Ezért minél több alkalmat kell találnunk arra, hogy bemutassuk a fiataloknak a hivatás szépségeit és azt, hogy milyen magas szintű szaktudással kell rendelkeznie egy hivatásos sofőrnek. Ezzel párhuzamosan pedig a jelenleg is aktív kamionosok elismerését is fontosnak tartjuk, ezért hirdetjük meg idén is az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával közösen az „5 tengelyen – biztos kézzel” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenyt, amelyen Magyarország legjobb kamionsofőrjét keressük. Ebben az évben a fődíjat is megdupláztuk, így már 2 millió forintért küzdhetnek a versenyzők” – árulta el Dittel Gábor.

A gyakorló gépkocsivezetők ügyességét, rátermettségét és kreativitását próbára tevő országos versenysorozaton a legjobban felkészült, járművét a legmagasabb szintű vezetéstechnikai tudással és legnagyobb biztonsággal kezelő magyar kamionsofőrt keresik. A sofőrök augusztus 11-ig nevezhetnek a versenyre, az online selejtező augusztus 30-án lesz. Az elődöntőket szeptember elején, míg a látványos, közlekedésbiztonsági családi nappal egybekötött döntőt szeptember 28-án tartják a zsámbéki drivingcamp Hungary-n.

További információ, nevezés: https://5tengelyen.hu/